top of page
  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black Google+ Icon

Wandelingen

Het gebied rond Durbuy en Aisne is zalig om wat in rond te zwerven. De wandelaar heeft een ruime keuze uit een aanbod genummerde wandelingen in de streek, gaande van vrij korte en gemakkelijke tochtjes tot langere -12 km en méér- wandelingen. Maar ook met de wagen of per scooter kom je onverwachte plekken tegen.

Les pierres de légendes
Wandeling 12 vanop Col de Rideux (Heyd) met aansluiting op wandeling 10 (Wéris)

 

Wéris ligt tussen Aisne en Durbuy en is bekend om de prehistorische site met de megalieten. De menhirs en dolmen die je hier vindt zijn opgericht tussen 3500 en 3000 voor onze jaartelling. Wandeling 10, het 'Circuit des pierres de légendes' gaat langs Le Lit du Diable en de menhir Pire Hènâ -de steen der ouden. Wij vertrokken vanop de Col de Rideux te Heyd (te voet bereikbaar vanuit het huisje in Aisne) en deden een stukje van wandeling Nr 12 tot we konden aansluiten op Nr 10 die ons o.a. langsheen de prehistorische steengroeve leidde. Het uitzicht vanop de site van de Pir Hènâ is steeds weer spectaculair. Als je deze tocht helemaal te voet van aan La Goutte au Bord de l'Aisne maakt ben je vertrokken voor een wandeling van ongeveer 15km.

Je kan ook met de wagen naar de Col de Rideux en dan is het

nog een dikke 10km te voet.

Li Peûre, mijn favoriete tocht
Vanuit Mormont naar Clerheyd en terug.

Deze wandeling gaat door bos en open veld, wat voor een mooie afwisseling zorgt. Je hebt ook een flinke klim, het gaat gedurende bijna 2 km lang naar omhoog, maar je krijgt er dan wel zeer mooie panorama's voor terug. De weg gaat naar Clerheyd en leidt langs een sprookjesachtig houten dorp met bruggetjes en torentjes. Het is een educatief project van de plaatselijke school. 

De tocht is bijna 11km maar is nooit saai. Wandelkaart Erezée-Manhay, wandeling nr 10.

Bois de Viné
Van Borlon naar (bijna) Longueville, een paar kilometer boven Durbuy.

Tussen Septon, Borlon en Longueville loopt een wandeling langs en door het Bois de Viné. Mooie afwisseling tussen beukenbos en weide, enkele prachtige uitzichten richting Oneux. De weg daalt en stijgt nauwelijks, wat deze wandeling zeker niet één van de vermoeiendste maakt.

Wandeling 3 op wandelkaart Barvaux-Bomal-Durbuy-Grandhan-Villers-Wéris. 6,7km.

Drie-sterren-wandeling vanuit Jenneret
Prachtige tocht, aanrader in elk seizoen.

Een tochtje van bijna 12km, maar meestal over goed begaanbare wegen én er is mogelijkheid om onderweg even een glas te gaan drinken in La Ferme des Oliviers (in Bende even de route verlaten, Chemin de la Vieille Chapelle 21). Jenneret, waar de wandeling begint, blijft met de kasteelhoeve en de verzorgde 18de eeuwse huisjes één van onze favoriete dorpjes. Maar het kasteel van Amas, ongeveer halfweg, mag er ook best zijn. De vergezichten onderweg zijn in elk seizoen even indrukwekkend.

Wandeling 3 op wandelkaart Barvaux-Bomal-Durbuy-Grandhan-Villers-Wéris. 11,8km

Wandeling 15 vanuit Villers-Ste-Gértrude
Bos, veld en vergezichten.

Een wandeling die in elk seizoen de moeite is, is nr 15 "Ferme de Strasbourg" die vertrekt vanuit Villers-Ste-Gertrude. De wandeling loopt naar Ozo (Geitenboerderij) en gaat langs de menhir d'Ozo naar Iziers en zo terug naar Villers-Ste-Gertrude. De afwisseling tussen weiden en bos is een pluspunt. Mooie vergezichten.

Wandelkaart Barvaux-Bomal-Durbuy-Grandhan-Villers-Wéris. 8,2km

Wandeling 12, Al Coro, vanuit Fanzel
Weids en weidser.

Wij vertrekken meestal vanop Col de Rideux, maar officieel start deze wandeling in Fanzel, een dorpje in de vallei van de Aisne. Het gaat op en af gedurende 8 km, en je moet even zoeken naar de weg in Mormont waar de wandeling je naar een privétuin lijkt te leiden maar iets verder doorheen een weide loopt. Maar de zichten die je krijgt zijn weids en groen en doen je beseffen wat een mooi stuk België dit is. We doen deze wandeling een paar keer per jaar, omdat elk seizoen weer iets anders laat zien. Neem water en mondvoorraad mee, want je komt onderweg niks tegen. Heerlijk.

Wandelkaart Erezée-Manhay. 8km

Wandeling Hambeu, vanuit Dochamps
13 km bos en veld, weidse panorama's.

Je moet er even voor naar Dochamps rijden, maar aan de kerk vertrekt een wandeling met veel afwisseling. Neem een picknick mee of eet onderweg een hap in het Parc Chlorophyl - je hebt er een schitterend terras met kilometers ver zicht. De tocht zelf is erg gevarieerd qua landschap. Je vertrekt in het dorp, komt al gauw in het bos en je zit even later aan de rand van het veld.
Het gaat zoals steeds op en af, maar zelfs de minder geoefende wandelaar moet dit zonder veel problemen aankunnen.
Neem gewoon de tijd en geniet.

Wandelkaart Erezée-Manhay, nr 28

Wandeling 13 vanuit Col de Rideux
De besjeswandeling.

Geen lange wandeling, maar wel omhoog en omlaag. Wij noemen ze de "besjeswandeling", omdat er langs een groot deel van de weg braambessen te plukken zijn. Zeer populair dus vanaf midden september tot begin oktober. Heerlijk zoete braambessen smullen terwijl je geniet van bos en weide met mooi uitzicht op Villers-Ste-Gertrude aan de overkant van de vallei. In elk seizoen de moeite waard.

Wandelkaart Barvaux-Bomal-Durbuy-Grandhan-Villers-Wéris. 4,2km

Sansinri Erezée
Boswandeling met een vleugje WO II geschiedenis.

Dit is een typische boswandeling, en dus prachtig op een mooie herfstdag. Misschien nog spectaculairder bij sneeuw, maar altijd mooi. De wandeling begint aan het oude tramstation van Forge à la Plez en laat je langzaam klimmen tot aan het Croix Ste Jehenne (480 m hoog). Vandaar gaat het weer naar beneden langs een mix van open sparrenbos en loofwoud. Onderweg stuit je op een oud jachtpaviljoen (er wordt flink gejaagd hier tijdens het seizoen) waar tijdens WO II de lijken werden gevonden van 5 Duitse soldaten en 2 Amerikaanse soldaten die onderweg waren naar de beroemde Easy Compagnie die we kennen uit de historische serie Band of Brothers.

Wandelkaart Erezée-Manhay Nr 1, Sansinri, 9km

Ninglinspo
Al wat verderaf, maar oh zo spectaculair.

Je moet er voor naar de vallei van de Amblève. De Ninglispo is de énige bergrivier in België. Ze ontspringt vrij hoog en kent een verval van 200m op een lengte van 2,5km. Je kan te voet naar boven langsheen watervalletjes en over brugjes. Het laagste (en dus eerste) stuk van de tocht is erg druk bewandeld, maar als je even volhoudt en hoger klimt wordt het vanzelf rustiger.
Reken op een tocht van 3,5 uur als je ze helemaal uitdoet.

Stel de GPS in op Sedoz te Aywaille en kies voor 'korte route'.

De grotten van Hotton
70 meter diep wonder van de natuur.

Op een regendag moet je zeker de prachtige grotten van Hotton eens gaan bezoeken. Het zijn de enige grotten in Wallonië die volledig geklasseerd zijn als natuurmonument, en dat is niet voor niets. De gids vertelt je alles over het ontstaan van druipstenen, stalagmieten, gordijnen, kalkpijpjes en excentriekelingen. Om 16u vertrekt de laatste rondleiding, meestal voor een beperkt aantal deelnemers en dus veel leuker. Laat je niet misleiden door onze foto's, ze zijn maar een schaduw van hoe het écht is. Neem een warme jas mee, de temperatuur bedraagt er 12°. 

Grottes de Hotton
Chemin du Spéléo Club 1 - 6990 Hotton
+32 (0)84 46 60 46 - www.grottesdehotton.be

De bronnen van de Aisne
Veengebied op een steenworp van de Baraque de Fraiture.

Deze wandeling vertrekt in Odeigne, waar bij sneeuw enkele laupes opengaan voor de langlaufliefhebber. Het eerste deel van de 11 km lange tocht gaat door stille bossen waar je al snel de Aisne oversteekt. Het is hier een miniem stroompje nog. Ongeveer halfweg loop je gedurende een stukje parallel met de N89 waar de stilte even moet wijken voor het geluid van het verkeer, maar verderop gaat het alweer door bos en kom je in drassig veengebied. Hier blijken de bronnen van de Aisne te liggen. We vonden het een mooie tocht met veel afwisseling en mooie vergezichten.

Wandeling 27, Napoléon, op de kaart Erezée-Manhay, 11 km

bottom of page