top of page

Geschiedenis

Het huisje is meer dan 2 eeuwen oud en maakte deel uit van een grote boerderij. Het was ooit een huisje dat werd bewoond en werd in de buurt 'le petit paradis' genoemd. Toen de broodoven van de boerderij het begaf, besliste de boer om een nieuwe broodoven te metselen in het kleine woonhuisje. Het kreeg van dan af de nieuwe functie van stal-rommelhok-ovenhuis.

Op de foto staat ons huisje uiterst links met het oorspronkelijke kleine bakhuisje er vlak naast.

Bij het begin van WO II werden er enkele soldaten gestationeerd die de brug over het riviertje moesten bewaken tegen de vijand. België gaf de strijd echter al na 10 dagen op en de soldaten konden inrukken. Het verzet begon zich te organiseren en gebruikte het huisje vervolgens om er wapens in te verbergen. Tijdens de renovatie vonden we oorlogsmunitie en een granaat die nog 'levend' was, verstopt in spleten en gaten in de muur. De ontmijningsdienst van het leger kwam eraan te pas om alle gevaarlijke tuig te verwijderen. De granaat werd tot ontploffing gebracht in de steengroeve van Aisne.

Op de foto zie je de brug en ons huisje.

Toen de grote boerderij in de jaren 70 werd opgedeeld in 3 percelen plaatste de nieuwe eigenaar er het reservoir voor de stookolie voor de centrale verwarming en gebruikte het huisje als rommelhok voor zijn tuingerief. Toen ik het kocht in 2010 was het erg vervuild en in slechte toestand. Het enige wat behouden bleef, zijn de dikke muren, al de rest werd vernieuwd.

Op de foto staat het huisje in 2010 voor de renovatiewerken.

bottom of page